Babyboom
Babyboom
Baby

Kinderen in crèche hebben te veel stress

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Kinderen in crèche hebben te veel stress

2 min
Éveil, Santé
<p>In Vlaanderen stierven dit jaar al 3 kinderen aan wiegedood als gevolg van stress in de crèche. Moeten we weer zelf voor onze kinderen zorgen?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een crèche net zo veel stress hebben als managers. In Vlaanderen stierven dit jaar al 3 kinderen aan wiegedood als gevolg van stress. Moeten we weer zelf voor onze kinderen zorgen?

Stress in de crèche

De Nederlandse Esther Albers heeft enkele jaren al wetenschappelijk vastgesteld dat kinderen jonger dan 1 jaar die naar de crèche gaan meer van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hebben dan kinderen die thuis blijven.

"Baby's in de crèche worden aan heel veel prikkels blootgesteld: meer auditieve en visuele prikkels, wisselende verzorgsters, andere kinderen, andere routines. Slapen in een crèche is voor zo'n kindje heel anders dan slapen in zijn bedje thuis." zegt Albers. Volgens deze kinderarts zouden kinderen voor het eerste levensjaar thuis moeten blijven.

Kind & Gezin waarschuwt voor stress in de crèche

Er zijn dit jaar in Vlaanderen al drie baby's een plotse dood gestorven (wiegedood) terwijl ze in de opvang verbleven. Vaak is zo'n wiegedood het gevolg van stress, zegt nu een Nederlandse studie van de Nederlandse kinderarts Guus de Jonge. Kinderarts de Jonge raadde in de jaren '80, na een onderzoek over wiegedood, aan om je baby op de rug te laten slapen in plaats van op de buik. Wereldwijd heeft zijn advies de wiegendoodcijfers sterk doen dalen.

Kind en Gezin constateert dat een derde van alle gevallen van wiegendood in de opvang zich voordoet tijdens de eerste week, en de helft daarvan - een zesde dus - zelfs op de eerste dag. Het lawaai in de crèche, de kinderen, het veranderende uurrooster ... brengt stress met zich mee. Kind & Gezin raadt nu aan je kind langzamerhand te laten wennen aan een crèche.

Baby's in crèche later hogere kans op hartaandoeningen

Volgens de Nederlandse psycholoog Aric Sigman hebben crèchekinderen later een grotere kans op hartaandoeningen door de hogere vorm van stress in de kindertijd. Baby's leren tussen 3 en 9 maanden omgaan met stress. Als een baby in die periode veel stress meemaakt door te veel verschillende mensen aan hun wieg, omgevingsfactoren, veel onrust, dan zal het in de rest van zijn of haar leven stressgevoelig blijven. Bij jongens uit zich dat in agressief gedrag, bij meisjes in angstig gedrag. Men adviseert om kinderen jonger dan 9 maanden liever naar een gastouder of een gastouder aan huis te brengen. Het moet in ieder geval één persoon zijn om de situatie stabiel te houden. Als het kind een jaar of twee is, dan kan het wél naar de creche, want dan is het wél goed: het kind leert dan veel sociale dingen en weerbaarheid.

En nog meer ...
Gezondheid van de baby