Babyboom
Babyboom
Baby

Luizen

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Luizen

3 min
Éveil, Santé

Wanneer na de zomer de schoolbel weer rinkelt en de boekentassen en de kleurtjes weer bovengehaald moeten worden, steken ook weer die kleine, vervelende beestjes de kop op: luizen! Ook de luizen gaan terug naar school en brengen met plezier wat tijd door op de hoofdhuid van de kinderen.

Eerst en vooral willen we hier de moeders geruststellen. {{Het feit dat je kind luizen heeft, betekent niet dat je kind 'vuil}' is.} Zowel kleine als grote, vuile als propere, rijke en arme kinderen kunnen luizen krijgen. De luizen maken echt geen onderscheid, ze zoeken alleen een goede plaats om zich te nestelen.

Er zijn drie soorten luizen die zich op de mens kunnen nestelen:

  • de hoofdluis die meestal voorkomt op de hoofdhuid maar ook zich ook in de wimpers en wenkbrauwen kan vestigen
  • de lichaamsluis
  • de schaamluis die voorkomt in de schaamstreek

Hoofdluizen zijn kleine, ongevleugelde insecten met zes poten. Ze voeden zich met het bloed van de mens nadat ze zich met hun kleine klauwen op de huid gevestigd hebben. Ze maken er dan ook gebruik van om zelf wat speeksel achter te laten, hetgeen de hevige jeuk veroorzaakt.

Luizen hebben warmte en vocht nodig. Zodra ze zich niet meer op hun gastheer of gastvrouw bevinden, kunnen ze amper een paar uur overleven. De allersterkste luizen kunnen het een paar dagen volhouden.

Luizen houden van gezinsuitbreiding. Een vrouwtjesluis kan tot 10 eieren per dag leggen gedurende 20 à 30 dagen. Bovendien wordt een soort lijm geproduceerd om die luizeneitjes goed aan het haar vast te hechten. Die witte luizeneitjes zullen dus heus niet verdwijnen door het haar gewoon te kammen of te wassen.

De luizeneitjes zijn wel makkelijker te ontdekken dan de volwassen luizen. Om de volwassen luizen te zien, kan je je kind kammen met een luizenkam en er een wit blad onder houden. Alle kleine zwarte puntjes die je dan ziet, zijn luizen!

Hoewel luizen geen ziekten overdragen, is de jeuk die ze veroorzaken verschrikkelijk vervelend. Bovendien zijn er kinderen die een allergische reactie vertonen op de beten of wondjes op het hoofd hebben omdat ze zich voortdurend krabben. Ze lopen dan het risico dat die wondjes ontstoken raken.

Voor kinderen is het echt niet moeilijk om luizen te krijgen. Het is genoeg om met een ander kind te spelen of om dezelfde borstel, muts of kapstok te gebruiken. Bij het spelen kunnen de vlooien rechtstreeks van het ene hoofd op het andere springen. Bij het gebruiken van dezelfde kleren, kapstok enz. vindt de besmetting onrechtstreeks plaats.

Wat kan je doen tegen luizen?

  • Alle hoofden van het gezin dagelijks nakijken en de dragers van luizen de dag zelf met geschikte producten behandelen om nieuwe besmetting te voorkomen.
  • Aandachtig de gebruiksaanwijzing van de producten lezen en gedetailleerde uitleg aan je apotheker of arts vragen.
  • De luizenkam goed schoonmaken na gebuik om na de behandeling de dode eitjes definitief te verwijderen.
  • De kleren die besmet kunnen zijn op ten minste 60° wassen of naar de droogkuis brengen.
  • De borstels, kammen of ander besmette voorwerpen (bv. speeltje) een tiental dagen in een plastieken zak doen en de zak afsluiten.
  • Je kinderen vragen om een tijdje niks uit te wisselen.
  • Waakzaam blijven na de behandeling.

Als je al deze maatregelen neemt, is het bijna zeker dat je kinderen van hun luizen verlost zullen raken!

Hoe jonge kinderen (onder 4 jaar) behandelen?

  • verstuif het product niet op de hoofdhuid maar breng het met een oorwatje aan dat met het product doordrenkt is (draag hiervoor handschoenen)
  • laat minder dan 10 minuten inwerken
  • was het haar met een normale, zachte schampoo
  • spoel met veel water
  • kam met een fijne kam
En nog meer ...
Gezondheid van de baby