Nu komt je baby langzaam in de positie waarin hij of zij zal liggen bij de bevalling, namelijk met het hoofd naar beneden.
Je voelt zijn bewegingen intenser omdat hij verkrampt is en door zijn bewegingen tegen je organen botst. Gelukkig komen ze minder vaak voor! Wees dus niet verbaasd als in deze fase van uw zwangerschap uw buik vervormt als uw baby beweegt!
Zijn hersenen zijn nog in ontwikkeling, maar zijn neuronen zijn verbonden.
Ten eerste, na 7 maanden zwangerschap, zal je kind wakker worden. Zijn zintuigen zullen meespelen. Hij hoort de geluiden van je lichaam, muziek, zijn vaders stem of de jouwe. Uw baby reageert op de meeste geluiden van buitenaf en kan het verschil horen tussen een mannen- en een vrouwenstem. Hij zal later in staat zijn muziek te herkennen waar u regelmatig naar luistert.
Experimenten hebben aangetoond dat uw kind in staat is zich af te wenden van onaangename geluiden. Bijvoorbeeld, een rinkelende wekker zal hem laten schrikken als hij het voor de eerste keer hoort. Maar de volgende paar keer, zal hij zich gewoon afwenden. Je baby 'ziet' ook, of beter gezegd reageert op visuele prikkels. Uw baby zal schrikken als er plotseling een fel licht op de buik van zijn moeder schijnt.
Hij proeft ook alles wat u eet en raakt in de baarmoeder gewend aan verschillende smaken dankzij het vruchtwater dat doordrenkt raakt met de geuren en smaken van het voedsel van de moeder. Zijn reukvermogen zal geleidelijk toenemen. Hij zal ook de gebaren leren die zijn leven als baby zullen bepalen: hij zuigt op zijn duim, opent zijn hand, sluit hem, grijpt zijn navelstreng...
Zijn ademhalingsbewegingen zijn beter gecoördineerd. Hij kan zijn ogen openen. Zijn oren zitten op hun plaats. Zijn maag en darmen functioneren, zijn nieren zijn compleet. Als hij nu, op 7 maanden zwangerschap, geboren zou worden, zou hij levensvatbaar zijn maar grote moeilijkheden ondervinden.
De baby is ongeveer 37 cm groot en weegt ongeveer 1,5 kg.
Vanaf 7 maanden daarentegen, kunt u moeilijkheden ondervinden. Maar elke vrouw beleeft de zwangerschap anders en voor velen onder u zal de zwangerschap tot het einde vlot verlopen. De baarmoeder meet ongeveer 32 cm.
De pigmentatie van uw huid kan veranderen: er kan een lijn van uw navel naar uw schaambeen ontstaan en er kan een halo rond uw tepels ontstaan. Dit is het moment om waakzaam te zijn voor striae. Stel uzelf niet bloot aan de zon, want het zwangerschapsmasker wacht op u: er kunnen lelijke bruine vlekken op uw gezicht verschijnen.
Jeuk in de maagstreek kan vervelend zijn. Het is vaak de lever die de schuldige is! Als er puistjes verschijnen, moet u uw arts raadplegen, die u een geschikte behandeling zal voorschrijven.
Je buik zal zich overdag af en toe verharden, dit worden valse weeën genoemd.
Maak je geen zorgen, je hoeft geen pijn te verwachten. Als u echter regelmatig pijn heeft of bloed verliest, neem dan contact op met uw arts, die u waarschijnlijk zal adviseren om rust te nemen.
Uw enkels, voeten en benen in het algemeen kunnen opzwellen. Er bestaan geen wonderoplossingen: regelmatig wandelen, massages en voetbaden kunnen verlichting brengen. Als u op uw rug ligt, kunt u zich ongemakkelijk voelen omdat de vena cava door de baarmoeder wordt samengedrukt. In dat geval moet u lichtjes rechtop gaan zitten met een kussen of op uw linkerzij gaan liggen. Een borstvoedingskussen kan helpen.
Je kan misschien niet slapen. U kunt verschillende keren per nacht wakker worden: krampen, de behoefte om te plassen, steeds minder comfortabele houdingen, enz. Neem overdag zo snel mogelijk rust om dit slaapgebrek te compenseren.
Aambeien kunnen ook een probleem zijn. Dit zijn spataderen in de anus die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. U kunt last hebben van jeuk of bloeden wanneer u een stoelgang heeft. Laat dit ongemak uw leven niet bederven: er zijn eenvoudige behandelingen om u te verlossen. Raadpleeg een dokter!
Spataderen kunnen ontstaan als gevolg van de verwijding van de aderwanden. Voorbeschiktheid, staan en zwangerschap verhogen dit risico. Spataderen kunnen gepaard gaan met een gevoel van zware benen, krampen en tintelingen. De beste manier om ze te vermijden is met aangepaste schoenen te lopen, regelmatig te zwemmen en niet te lang te staan. U kunt uw benen omhoog leggen als u slaapt om uzelf te ontlasten, uzelf masseren of koud water over uw benen laten lopen. Je kunt compressiepanty's voorgeschreven krijgen. Maar in ieder geval is het het beste om warmtebronnen te vermijden.
Sommige vrouwen die contactlenzen dragen, kunnen die niet langer verdragen en zullen een bril moeten dragen. Anderen zullen hun gezichtsscherpte zien afnemen. Deze problemen zijn tijdelijk.
De geringste fysieke inspanning kan lijken op een sportevenement op hoog niveau. Trappen oplopen, lopen... je ademt kort. Je baarmoeder neemt zoveel ruimte in dat het je ribbenkast samendrukt. Als dit ongemak u hindert, raadpleeg dan uw arts die uw hart zal onderzoeken. In de meeste gevallen zal het verdwijnen als de baby geboren is.
Een bevalling is een omwenteling in het leven van een vrouw. Daarom is het niet raadzaam om je er niet op voor te bereiden. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe serener je zult zijn. Door de verschillende fasen van de bevalling te kennen, zult u in staat zijn het spel te spelen, de vragen te stellen die u bezighouden en met andere moeders van gedachten te wisselen. De voorbereiding op de bevalling wordt gedekt vanaf de 6e maand: 4 sessies worden volledig terugbetaald. Een arts of, vaker nog, een vroedvrouw zal u deze theoretische en praktische opleiding geven.
Deze maand kunt u ook beginnen met sessies ter voorbereiding op de bevalling, als u dat wilt. Er zijn verschillende methoden: de klassieke "pijnloze" methode, het zwembad, haptonomie, prenataal zingen.
We zijn er zeker van dat er één is die je leuk vindt!
In de eerste plaats is de zogenaamde klassieke voorbereiding geïnspireerd op de Lamaze-methode, die het voorschrift bestrijdt dat vrouwen met pijn moeten bevallen. Door vrouwen de verschillende fasen van de bevalling en de reis van de baby uit te leggen en door te leren op de juiste manier te ademen, kunnen vrouwen betrokken zijn bij hun bevalling en deze beter ervaren. Deze methode werd in Rusland ontwikkeld en in 1951 in Frankrijk ingevoerd. U kunt echter altijd kiezen voor andere, aanvullende bereidingen: