Babyboom
Babyboom
Zwanger

Met of zonder ruggenprik?

3 min
Levering
Zwanger

Met of zonder ruggenprik?

3 min
Éveil, Santé
Het klopt dat een goede voorbereiding op de bevalling de bevallingspijn draaglijker kan maken, maar soms kan pijnbestrijding toch nodig zijn.
Je hebt waarschijnlijk al eerder verhalen over de ruggenprik gehoord die je wat doen terugschrikken. Dat is begrijpelijk: het idee van een inspuiting in de rug is allesbehalve aantrekkelijk.
Daarom willen we je wat meer uitleg geven over deze techniek maar je op de eerste plaats ook geruststellen!

Wat?

Tegenwoordig is het een veel voorkomende ingreep die bestaat uit het verdoven, tijdens de dilatatie, van het kleine bekken, d.w.z. de plaats waar de pijn van de weeën ontstaat. Deze techniek brengt verlichting na ongeveer 30 minuten: het product heeft 15 minuten nodig om in te dringen + 15 minuten voordat het begint te werken.

Ter  voorbereiding van de ruggenprik moet je 2 maanden voor de verwachte datum van je bevalling een afspraak maken met een anesthesist om te kijken of jij baat hebt bij deze techniek.

Niet alle ruggenprikken zijn gelijk en de intensiteit ervan kan variëren afhankelijk van de ingespoten hoeveelheid.

 

Wie?

Een anesthesist dient de ruggenprik toe. Het is daarom belangrijk om te weten of er een wachtdienst van anesthesisten in je kraamkliniek is, zodat je zeker kunt zijn dat je op elk moment een ruggenprik kan krijgen.

De anesthesist zal je tijdens de arbeid en bevalling de hele tijd begeleiden om ervoor te zorgen dat het product zich goed verspreidt aan elke kant van je lichaam en dat de doses effectief zijn.

 

Hoe?

We zullen trachten je geen schrik aan te jagen bij de uiteenzetting over het verloop van ruggenprik.

Eerst word je verdoofd op de plek van de ruggenprik. Alle nog oké?

Vervolgens wordt met behulp van een holle naald (echt niet zo groot hoor) een klein buisje (katheter) geplaatst langs waar het tovermiddel passeert dat je pijn zal verlichten. De fameuze naald wordt dus onmiddellijk daarna weer verwijderd.

Nog steeds bij je positieven? We hadden toch gezegd dat het niet zo erg zou zijn ?

Er kunnen vandaag 3 soorten ruggenprikken toegepast worden naargelang het ziekenhuis en het materiaal waarover men beschikt :

  • Met zelfgecontroleerde toediening: absolute luxe!

Dankzij een kastje uitgerust met een knop kan je zelf doses  toedienen om de pijn te verlichten in functie van je behoefte. Dit systeem is uiteraard begrensd door een maximumdrempel die niet mag worden overschreden. Als je overdrijft, zal de pomp na het bereiken van deze maximumgrens geen product meer toedienen.

  • Met constante toediening

De machine dient de medicatie op regelmatige wijze toe. Afhankelijk van de evolutie van je arbeid en je pijnervaring tijdens de bevalling zal de anesthesist eventueel een extra dosis toedienen.

  • Met onderbroken toediening

De doses worden hier enkel opnieuw toegediend als het product niet langer werkt. 

Wanneer?

De ruggenprik kan op elk moment worden aangebracht zodra je arbeid is begonnen en je de behoefte voelt. In het algemeen is dit wanneer de baarmoederhals een opening van 3 tot 4 cm heeft.

Houd er rekening mee dat als de geboorte van je baby zeer nabij is, je geen ruggenprik meer krijgt omdat het 30 minuten duurt om ze te plaatsen en effect te laten hebben.

 

Bestaan er contra-indicaties?

  • Stollingsproblemen,
  • afwijkingen aan de wervelkolom zoals geopereerde scoliose,
  • hoge koorts,
  • allergie voor de anesthesieproducten,
  • een huidinfectie op de betrokken plaats.

Tatoeages vormen niet langer een contra-indicatie. Naargelang het geval kan er een manier zijn om te vermijden dat men er doorheen moet.

Dit moet natuurlijk altijd besproken worden met je anesthesist.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Nadat de ruggenprik is aangebracht, kan je bloeddruk mogelijk dalen. Je staat sowieso onder constante bewaking na  deze verdoving.

Na de bevalling zal de helft van je lichaam enkele uren min of meer ongevoelig zijn.

Je zult dus langer moeten wachten voordat je op mag staan, omdat je benen nog steeds slap zullen zijn.

 

Heeft de prik gevolgen voor de baby?

Geen, daar kun je gerust op zijn. De ingespoten medicatie zal niet tot bij je kindje geraken.

 

Hoe denken mama’s hierover?

Nu de wetenschap technieken heeft ontwikkeld om pijn te voorkomen, zijn toch nog heel wat mama’s hier niet voor gewonnen. Sommigen zijn van mening dat het accepteren van deze mogelijkheid hen berooft van wat ze moeten doormaken om echt moeder te zijn.  Ze willen ‘het proces ten volle meemaken’ en ‘voelen’ dat hun baby geboren wordt.

Anderen hebben schrik voor mogelijke complicaties. De risico's zijn vandaag echter minimaal.

Voorstanders daarentegen vinden dit de ideale oplossing om de geboorte van hun baby volledig te beleven, omdat hun geest en lichaam zich niet langer op de pijn moeten focussen.

 

Praat hierover met je arts en vooral:  voel je volledig vrij of je hier al dan niet gebruik van wilt maken en op welk moment je dit zou doen. 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Physiomer
Physiomer Baby spray 135ml
9.98
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Physiomer
Physiomer Baby spray 135ml
9.98
Kopen
74%
Bepanthen
4-in-1 Wondgel 50 g
9.90
Kopen
Naïf
Baby Starter Kit
51.04
Kopen
En nog meer ...
Levering