De eerste maanden van de zwangerschap kunnen een tijd zijn van kleine pijntjes en kwaaltjes. Sommige vrouwen ontsnappen eraan, anderen niet! Het is het beste dit te weten, zodat je gepast kunt reageren.
We hebben het al gehad over misselijkheid: die zou aan het eind van de 3 maanden zwangerschap moeten verdwijnen. Als het 's morgens begint, is het het beste om op bed te ontbijten en langzaam op te staan. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen u ziek maken: vermijd ze.
Vergeet niet veel te drinken en steeds kleine beetjes te eten. Als je misselijkheid gepaard gaat met overgeven, vergeet dan niet te blijven hydrateren.
Het spijsverteringsstelsel wordt traag: de doorvoer verloopt trager, de spieren van het spijsverteringsstelsel ontspannen zich, de baarmoeder oefent druk uit op de darm. Het resultaat: je kunt vatbaar zijn voor constipatie. Veel drinken, vezels eten (groene groenten, volkorenbrood) en wandelen helpen u uw stoelgang te reguleren. Wees voorzichtig. Laxeermiddelen zijn niet langer toegestaan.
Brandend maagzuur: of een zure smaak in de mond... Zwangere vrouwen ondervinden dit ongemak vaak omdat de sluitspier niet meer zo goed sluit en maagzuur laat stijgen. Pas op voor zware maaltijden, thee, koffie, frisdranken, specerijen, rauwe groenten en gekookte vetten. Voor een dutje na de maaltijd, blijf in een half zittende positie. Een arts kan een lichtbehandeling voorschrijven.
Tijdens de derde maand van de zwangerschap kan de vermoeidheid in het begin van de zwangerschap zeer sterk zijn. Er is maar één oplossing: rusten en dutjes doen! Als deze vermoeidheid te sterk is, is het beter een arts te raadplegen. Draaien in het hoofd, flauwvallen... gebeurt soms.
Om ze te vermijden, moet u langzaam opstaan en een tussendoortje nemen halverwege de ochtend en halverwege de middag. Als deze ongemakken vaak terugkomen, moet u een arts raadplegen. Hoofdpijn kan het gevolg zijn van te veel vermoeidheid: wees voorzichtig, neem in geen geval aspirine. Paracetamol is van tijd tot tijd te verkiezen.
Rugpijn, krampen, buikpijn? Geen paniek. Deze ongemakken komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Meestal worden ze veroorzaakt door verrekking van de bekkenbanden. Het komt ook vaak voor dat u pijn in de buik heeft, wat bij de helft van alle vrouwen het geval is: dit betekent niet dat u weeën heeft. Maar je kan er met je dokter over praten. Rek- en strekoefeningen, een goede zithouding, zwemmen (in kleine hoeveelheden) zullen helpen. Langdurig staan en zware voorwerpen dragen worden afgeraden.
Tijdens de derde maand van de zwangerschap worden de borsten gevoeliger door de ontwikkeling ervan: pijn, tintelingen, kloppingen... Niets heel aangenaams, maar ook niets ernstigs. Comfortabel ondergoed helpt u door deze periode heen. En geduld ook!
Je kan bijna niet meer wachten om je kindje te zien. Een beetje geduld nog: tussen je 8ste en 10de week zwangerschap zal het eindelijk zover zijn!
Dit is de mooiste! Hoewel u uw baby nog niet voelt bewegen, zult u hem of haar zien evolueren in uw buik en vooral zult u zijn of haar hartslag horen. Dit is een screening echo. Er zijn andere zogenaamde diagnostische echografieën die worden aangeboden als een bepaald risico is vastgesteld, of raadplegingen die door uw arts worden uitgevoerd tijdens een klassieke raadpleging. De screeningsechografie wordt altijd op dezelfde manier uitgevoerd.
De moeder gaat liggen, legt haar buik bloot. De sonograaf stelt haar wat vragen en brengt een koude gel aan. Dan zal hij zijn sonde over de buik van de moeder bewegen. Soms gebruikt hij ook een vaginale sonde om de baarmoeder en de inwendige organen te onderzoeken. Meestal zwijgt hij, maar deze houding mag geen ongerustheid veroorzaken of verkeerd worden geïnterpreteerd. Het onderzoek is delicaat en hij moet zich concentreren. De ouders en de professional zien helemaal niet hetzelfde! Beetje bij beetje zal hij je kunnen beschrijven wat hij ziet: het hoofdje, de placenta...
Dit onderzoek zal uitwijzen of de moeder in verwachting is van een alleenstaand kind, de leeftijd van de foetus, de lengte van het hoofdje/bil, de grootte van het hoofdje, de taille, de lengte van het dijbeen... Alle delen van het lichaam van de baby zullen worden onderzocht voordat er een uitspraak wordt gedaan. U krijgt een blad met alle metingen van de foetus. Als de vader het evenement bijwoont, is het voor hem vaak een manier om zich bewust te worden van de realiteit van deze baby en zijn toekomstig vaderschap.
Voor de meeste vrouwen is dit een echte hoofdpijn! Gezondheidswerkers rekenen in weken amenorroe, d.w.z. weken waarin geen menstruatie optreedt. Om je uitgerekende datum te weten te komen, moet je 41 weken optellen bij de datum van je laatste menstruatie.
Als je je ovulatiedatum weet, tel er dan gewoon 39 weken bij op. De meeste aanstaande moeders praten in maanden van zwangerschap. Dat wil zeggen, ze beginnen te tellen vanaf de veronderstelde conceptie van de baby.
Deze berekening die wordt gebruikt om over de leeftijd van de foetus te spreken, wordt met twee weken verschoven ten opzichte van de berekening in weken. Met andere woorden: zes weken amenorroe = 1 maand zwangerschap.
Dit betekent natuurlijk niet dat je dan ineens op de pauzeknop moet drukken; zwangerschap is geen ziekte. Je kan gewoon met je dagelijkse activiteiten doorgaan. Let wat meer op je voeding en je zal als snel een nieuw evenwicht vinden.
Niettemin volgen hier enkele aanbevelingen:
In deze maand mag je ook gerust je omgeving laten weten dat je zwanger bent!
Hoe zal je dit heuglijke nieuws brengen? Met het fotootje van je echografie, je zwangerschapstest of via raadseltjes? Het wordt vast een bijzonder emotioneel moment!
Na 3 maanden is het lichaam van je kindje gevormd. Het zal niet meer veranderen en in de 6 maanden die het nog scheiden van de geboorte zal het groeien en bijgeschaafd worden om uiteindelijk de perfectie te bereiken. Je embryo wordt een foetus. In het Latijn betekent het woord foetus kind: nogal een symbool! Zijn temperatuur is 37°C en zijn bloeddruk is laag. Zijn longen werken nog niet: ze zullen beginnen werken op de dag van zijn geboorte!
Het is nu net een kleine ruimtevaarder, opgesloten in zijn ruimtecapsule door de navelstreng.
Zijn geslacht staat vast, maar baby houdt het vaak nog goed verborgen. Armpjes en beentjes zijn gevormd, hij balt zijn kleine vuistjes en kan zijn hoofdje draaien. Hij opent zijn mond, slikt, zuigt en doet zelfs pipi.
Hij begint te horen en is natuurlijk zeer gevoelig voor je stem. Communiceer met hem, in gedachten, woorden, en strelingen. Hij wordt alles gewaar.
Zijn kop is enorm in vergelijking met zijn lichaam: hij vertegenwoordigt 1/3 van zijn volume en de helft van zijn lengte. Hij meet tussen 80 en 100 mm en weegt tussen 40 en 45 gram. De foetus slikt en vult zijn maag. Hij heeft geen ontlasting, maar drinkt vruchtwater en plast al! Het meconium hoopt zich op in de darm. Nu is het de beurt aan de nieren om te verschijnen! De darm bevindt zich in de buikholte. Zijn hersenen hebben twee verschillende kwabben. En de eerste botten komen op hun plaats. De duim is los van de andere vingers.
Zijn handen en gezicht worden duidelijker. Het gezicht wordt menselijker: lippen, ogen en oren kunnen worden onderscheiden. Zijn ledematen worden langer en zijn genitaliën verschijnen, hoewel het moeilijk is ze te onderscheiden. De teennagels groeien en de huid blijft zeer dun.
Al zijn organen zijn aanwezig, sommige functioneren al: dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de foetus. Dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de foetus, want als sommige cellen in de organen defect raken, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus. Maar meestal slaagt het organisme erin deze kleine problemen te overwinnen en spontaan op te lossen.
Hij slaapt veel: het is eigenlijk zijn favoriete bezigheid! Tussen de 15 en 20 uur... Niet noodzakelijk op mama's tempo! Als zijn moeder veel stress heeft, zal hij zijn ongenoegen tonen door lichamelijke stoornissen (veranderingen in de bloedstroom...).
Maar nu kan uw baby horen: hij kan gedempte geluiden en ritmes horen, zoals uw hartslag, de geluiden van uw maag en uw stem. En je weet het nog niet, maar je baby beweegt in je baarmoeder. Hij beweegt zijn armen, zijn benen, balt zijn vuisten, draait zijn hoofd een beetje en hij heeft de neiging om op te staan. En hij kan zelfs fronsen. Het beste deel? Je kunt zijn kleine hartje horen kloppen.
Hij is nu 10 tot 12 cm groot en weegt ongeveer 60 g.