Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham. Toxoplasmose is over het algemeen een milde infectie voor een volwassene. Besmetting met deze ziekte tijdens de zwangerschap is echter gevaarlijk voor de goede ontwikkeling en zelfs de levensvatbaarheid van de foetus. Het is dus geen infectie die lichtvaardig moet worden opgevat, ook al wordt slechts 30% van de foetussen besmet nadat de moeder is besmet. Aan het begin van de zwangerschap wordt een serologische test uitgevoerd.
Als u al immuun bent voor toxoplasmose, dan kunt u alle soorten koud vlees eten.
Als u absoluut rauw vlees wilt eten, moet u het eerst bij -80°C invriezen en dan bij meer dan 70°C gaar laten worden. Dit zal de toxoplasmose verwekker vernietigen.
Als je zwanger bent, mag je alleen gekookt vlees eten. Het vlees in gekookt vlees wordt gedurende lange tijd bij meer dan 60°C gekookt. Hierdoor zijn ze vrij van toxoplasmoseverwekkers.
Niet-uitputtende lijst van gekookt vlees:
- Gekookte ham
- Gekookte of gegrilde gevogelteworstjes
- Porchetta
- Paté in een korstje
Ook al levert gekookt vlees geen risico op toxoplasmose op, het blijft gekookt vlees. Het is nog steeds een voedsel rijk aan vet en zout, wat het vasthouden van water bevordert. Eet deze vleessoorten dus met mate tijdens uw zwangerschap en overweeg het overtollige vet van hammen te verwijderen. Kies ook voor kalkoen- of kippenproducten, die minder vet en lichter verteerbaar zijn.
Wees bewust en gebruik thuis verschillende messen om producten met een risico op toxoplasmose of listeriose te snijden en producten die dat niet zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Zorg in het algemeen voor een gezonde voeding, rijk aan fruit en groenten en eet vooral niet voor twee als u zwanger bent.