In de omliggende buurlanden, Nederland, Duitsland en Engeland, eten steeds meer vrouwen na de geboorte hun moederkoek als smoothie of als avondgerecht. Een trend die we ook in ons land gaan zien?
De placenta of moederkoek zorgt ervoor dat je baby tijdens je zwangerschap gevoed wordt met voedingsstoffen, hormonen en antistoffen. De moederkoek verlies je na de geboorte van je baby in de zogenaamde nageboorte.
De traditie die moederkoek na de geboorte mee naar huis te nemen en te begraven in de tuin of in de buurt van je huis, is niet nieuw. In Aziatische landen wordt het al honderden jaren zo gedaan, omdat men gelooft dat de traditie geluk en vruchtbaarheid met zich meebrengt. Ook in Duitsland en Nederland vragen steeds meer vrouwen de placenta mee naar huis te mogen nemen om er een levens -of fruitboom op te planten.
Steeds vaker wordt die placenta nu in de keuken verwerkt tot een gerecht of een smoothie en opgegeten of opgedronken door de jonge moeder. Vooral in Amerika, Duitsland en Engeland is dit een populaire trend, maar ook in Nederland krijgen steeds meer ziekenhuizen de vraag.
De reden? Op het internet vind men heel wat informatie over de vitaminen en hormonen die men in de placenta zou vinden; B12, ijzer en hormonen. De placenta zou vrouwen na de bevalling helpen sneller te herstellen en zou de baby blues - de bekende depressie na de geboorte - voorkomen.
Daarnaast vind men op het internet ook heel wat gerechten die de moederkoek appetijtelijker op je bord moeten brengen. Want laat ons eerlijk zijn, erg smakelijk klinkt het niet...Ook Tom Cruise zou tijdens de zwangerschap hebben voorgenomen de moederkoek te eten, maar zou het achteraf te onsmakelijk gevonden hebben. Of het bij de smaakproevers in ons land ook een trend zal worden, is dan maar zeer de vraag.