Je opgroeiende baby is geen grote mens in het klein. Hij heeft bijzondere voedingsbehoeften met het oog op een gezonde lichamelijke en mentale ontwikkeling.
Jonge kinderen hebben melk nodig. Groeimelk is met haar speciale samenstelling de beste optie voor kinderen van 1 tot 3 jaar.
Een Belgische studie onder leiding van professor Yvan Vandenplas van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel heeft aangetoond dat kinderen van 1 tot 3 jaar over het algemeen te veel eiwitten en te veel verzadigde vetten binnenkrijgen, terwijl hun inname van vezels en ijzer ondermaats is.
Ook bij een vrij gevarieerd dieet hebben jonge kinderen toch andere voedingsbehoeften dan een volwassene. Voor een optimale voeding raadt de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde aan om jonge kinderen tussen 1 en 3 jaar een groeimelk te geven. Deze melk is afgestemd op hun specifieke behoeften en bevat onder andere vitaminen en mineralen zoals ijzer en calcium.
Voedingsdeskundige Cathérine, gespecialiseerd in kindervoeding, beantwoordt hier alle vragen over kindervoeding.
Hoewel koemelk een goede bron van calcium is, is zij niet geschikt voor jonge kinderen. Zij is weliswaar geschikt voor de snelle groei van een kalfje, maar niet voor je baby, die veel langzamer groeit.
Ook magere koemelk is daarom geen goed alternatief, omdat deze melk weliswaar minder vet bevat, maar nog steeds te veel eiwitten.
Je kiest beter een zuigelingenmelk die specifiek afgestemd is op de leeftijd van je baby.
Groeimelk werd speciaal ontwikkeld voor een optimale afstemming op de voedingsbehoeften van jonge kinderen.
Bovendien bevat deze melk:
Sommige merken, zoals Nestlé Groeimelk, gaan nog verder en ontwikkelden een groeimelk voor iedere leeftijdsgroep: vanaf 1, 2 of 3 jaar.
IJzer speelt een cruciale rol bij de groei en de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen en kan enkel via de voeding aangebracht worden.
Maar ook een gevarieerd dieet volstaat vaak niet om te voldoen aan de ijzerbehoefte van jonge kinderen. Zo zou een kind ongeveer 100 g vlees per dag moeten eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Het wordt echter aanbevolen om een kind van 1 jaar slechts 30 gram vlees per dag te geven. Sommige groenten bevatten weliswaar ook een redelijke hoeveelheid ijzer, maar je zou er dan ontzettend veel van moeten eten, zoals bijvoorbeeld 800 g broccoli per dag!
Omdat groeimelk werd verrijkt met ijzer vormt het een goede bron van dit mineraal.
Hoewel ons lichaam vitamine D kan aanmaken onder invloed van zonlicht ontbreekt het ons in België vaak hieraan en jonge kinderen vormen hierop geen uitzondering. Bovendien hebben kinderen een gevoelige huid, die zoveel mogelijk tegen de zon beschermd moet worden.
Het dagelijks drinken van groeimelk draagt in grote mate bij tot de noodzakelijke vitamine D-inname van jonge kinderen.
Uiteraard is het aanbod groeimelkproducten groot en het kan best lastig lijken om een goede keuze te maken. Het etiket op de verpakking goed ontcijferen is dus de boodschap!
Bovendien check je best dat de melk geen toegevoegde suikers bevat. Zij staan vaak vermeld in de lijst met ingrediënten onder de naam sacharose, glucose of fructose… Let wel op dat je de toegevoegde suikers niet verwart met de hoeveelheid koolhydraten, die ook de suikers omvat die van nature in melk voorkomen, zoals lactose.
Welke vorm je kiest, is op zich niet belangrijk. Jij kiest wat voor jou het gemakkelijkst in gebruik is.
De vloeibare versie biedt het voordeel dat ze klaar is voor gebruik, maar is na opening maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Met een poedermelk zoals NAN Optipro groeimelk kan je met 800 gram poeder en op je eigen tempo tot 6 liter melk bereiden. Na opening kan de doos poedermelk tot 3 weken worden bewaard.
Aanbevolen wordt 350 à 500 ml groeimelk per dag te geven, het equivalent van 2 grote zuigflessen of drinkbekers, bijvoorbeeld een deel bij het ontbijt 's morgens en een ander deel als avondflesje.
Een merk als Nestlé Groeimelk biedt naast de gewone groeimelk ook 2 varianten hierop, met granen en koekjes, zodat je variatie kan brengen in baby’s dagmenu.
Je kan groeimelk ook gebruiken voor het bereiden van lekkere babyhapjes zoals puree en melkdessertjes...
Of wat dacht je van een heerlijke smoothie voor bij het ontbijt of als tussendoortje? Mix hiervoor 150 ml groeimelk met 2 eetlepels granen en een paar stukjes fruit in een blender. Succes verzekerd!
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.
Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.