Het gaat hier om een vrij banale angst. Iedereen heeft wel eens met veel tegenzin een nieuw voedingsmiddel geproefd.
Het gaat dus om een normale periode in de ontwikkeling van het kind. Zo zou 77% van de kinderen tussen 2 en 10 jaar weigerachtig staan tegenover nieuwe voedingsmiddelen. Neofobie is vooral sterk tussen 4 en 7 jaar. Andere kinderen hebben nooit last van deze angst.
Men heeft hier verschillende verklaringen voor:
Bepaalde specialisten denken dat neofobie een vertaling zou zijn van de “neen” fase bij kinderen tegenover hun ouders.
Anderen zien een parallel met wat er zich op school afspeelt. Op school worden kinderen al geconfronteerd met een heleboel nieuwe dingen. Het kind zoekt daarom een zekere veiligheid en herkenning in zijn voeding en eet daarom alleen maar wat hij kent.
Soms wijt men het ook aan de groeiende autonomie: het kind begint te eten als een “grote”, helemaal alleen. Daarom kan hij zich dus ook vragen beginnen stellen over wat hij allemaal naar binnenslikt.
Tenslotte, denken bepaalde experten dat het gaat om de presentatie van het eten, die aan de basis ligt van neofobie.
Je moet vermijden om te strict te zijn. Een te strenge opstelling kan als gevolg hebben dat maaltijden een bron van conflict worden.
Dit betekent niet dat je in het andere uiterste moet vervallen. Wanneer je een te lakse houding aanneemt, kan dit leiden tot een onaangepaste voeding.
Best is dus een positieve houding aan te nemen en gemotiveerd te blijven. Probeer daarom je kind te amuseren met leuke maaltijden. Breng wat variatie in je recepten, bakwijze, kleuren. Toon je listigheid door gegratineerde gerechten, een mix van groenten en pates,... Blijf nieuwe voedingsmiddelen voorstellen aan je kind. Hoe meer hij ervan proeft (zelfs al is dat een heel klein beetje), hoe meer hij geneigd zal zijn om deze uiteindelijk te aanvaarden.
Tenslotte is het belangrijk dat je weet dat na 8 jaar het voor een kind heel moeilijk is om een gevarieerde voeding te aanvaarden, als hij voordien deze gewoonte niet heeft aangenomen. Een voedingsopvoeding begint dus al op heel jonge leeftijd!